Hva er Helhetsterapi?

Helhetsterapi/

helhetsterapeut

 

Vi hører ofte om helse i tre delte aspekter: fysisk –, psykisk- og sosial helse.

Som helhetsterapeut, ser jeg på alle disse tre aspektene, som ett.

Jeg tror god helse er oppnåelig på naturlig vis, og at alt handler om balanse;

Ikke for mye, ikke for lite – men jevn likevekt – i, og mellom alle de tre overnevnte aspektene.

 

Min oppfatning er at det er mest fokus på fysisk helse, hos dagens gjennomsnittsmenneske. Trening og mosjon er noe vi alle er flinke til – eller, i alle fall vet vi at vi «burde» ha vært flink til det. Men angående psykisk og sosial helse, virker det som at dette er noe, som kun gjelder for de som er «helt på randen», nedbrutt – eller utafor.

 

Det er etter min mening feil – totalt feil. Jeg ser ofte linker mellom fysiske plager/ sykdommer, og ubalanse i den psykiske/ mentale og/eller den sosiale helsen.

Mental trening, er minst like viktig som fysisk trening! Positive tanker er ferskvare, som må fylles på jevnlig!

Du er den eneste tenkeren i ditt sinn, og DU er derfor din viktigste støttespiller/ coach her i livet. Er du bevisst på hvordan du snakker til deg selv? Backer du deg opp, som en av dine nærmeste – eller har du «styggen på ryggen» som rakker deg ned og aldri vil bli fornøgd?

 

Jeg tror at årsaken til de fysiske plagene, ofte bunner i følelser som har «grodd» seg fast i kroppen, og dermed skapt en blokkering. Og ja, jeg er klar over at dette kan høres både svevende, hårete og banalt ut, men mine og andre helhetsterapeuters erfaringer viser til at kroppen snakker et veldig enkelt og bokstavelig språk - som blir diktert etter dine tanker, følelser og handlinger.

 

Har du hørt om det bevisste – og det ubevisste sinn? I det ubevisste sinnet lagres alle våre opplevelser, følelser og tanker. Vi blir ofte farget av våre omgivelser – på godt og vondt. I det ubevisste sinnet, lagres all vår «bagasje», som kommer til syne i våre handlinger, reaksjoner og oppfatninger. Ofte reagerer vi på situasjoner, som kan oppleves ubehagelig/ ubekvem, uten at vi helt kan forklare «hvorfor» det føles slik, eller hvorfor vi reagerer på måten vi gjør.

 

Som helhetsterapeut, henvender jeg meg til det ubevisste sinn – og tar et dypdykk i dine fastgrodde følelser, for så å kunne løsrive dine gamle, faste reaksjonsmønster.

Hva tenker du om å kunne bli kvitt frykten for å snakke i forsamlinger. eller generell prestasjonsangst? Hva tenker du om å fjerne begrensninger som høydeskrekk, flyskrekk, edderkoppfobi etc.? Hva om det finnes grundige metoder, for å kunne bekjempe depresjon, sinne, negativt selvsnakk, lav selvtillit, stressmestring osv.?

 

Jeg synes det er interessant å forske på ulike sykdommer/ helseplager, og dra en rød tråd mellom fysisk, psykisk og sosial helse. Det fascinerer meg å kunne se årsaken bak plagene, og hvordan pasientene mine relaterer seg til disse.

 

Hvor «våken» er du til å tolke kroppens signaler? Vet du hvorfor du får hodepine? Eller blir forkjølet? Vet du hvorfor du har vondt i ryggen, nakken eller knærne?

Og kanskje enda viktigere, vet du hvordan du kan bli kvitt plagene?

 

Jeg kan ikke love noen å bli frisk. Og jeg vil heller ikke anbefale noen å slutte med medisin, eller oppfølging av sin fastlege. Jeg vil heller ha fokus på «både – og», likevekt og samarbeid. Samarbeid mellom deg og kroppen din, slik at du oppnår naturLi balanse i livet ditt. Slik at du får utnyttet ditt potensiale, kunne bli den du ønsker å være, og kunne nå de målene du ønsker å nå. Jeg ser på meg selv og som et sekundært hjelpemiddel, der den primære - er deg selv.

 

Jeg er overbevist om at vi mennesker kan lære oss å ha en god helse, på naturlig vis.

Hva tror du? Og hvor mye er du villig til å jobbe med deg selv, for å kunne utnytte ditt potensiale? Hvilke tanker har du om å kunne «tenke/ bekymre seg syk»? Og det motsatte: kunne «tenke seg frisk»? DU er eneste tenkeren i ditt sinn – og du er selv ansvarlig for å utforme ditt liv, slik som du vil ha det. Jeg kan veilede og hjelpe deg, på veien mot å finne din vei, men du må være innstilt på å gå skrittene selv!

 

"Kropp, sinn, sjel

- sett i sammenheng, for å gjøre deg hel"

- Cathrine Larsen

"If you change

the way you look

at things,

things will change"

- Dr. Wayne Dyer